Jdi na obsah Jdi na menu

I. Město z kostí

Příběh začíná situací, kdy si mladá Clary Fryová vyrazí se svým kamarádem Simonem do klubu Pandemonium, kde se stane svědkem podivné vraždy, kterou nikdo jiný neviděl. Clary se snaží na tuto událost zapomenout, ale jde to jen do té doby než unesou její matku a ji málem zabije démon. Z téhle situace jí pomůže Jace (jeden z vrahů v Pandemoniu), který ji zavede do budovy zvané Institut. Kde jí vysvětlí vše o Lovcích stínů a jejich světě. Lovci stínů neboli nefilim jsou potomci andělů a lidí a v jejich světě žijí ještě podsvěťané (víly neboli sličný lid, vlkodlaci - děti luny, upíři, čarodějové). Celý jejich svět řídí organizace s názvem Spolek.

Clary se společně s Jacem vydává do matčina bytu odkud byla unesena, aby se dozvěděla něco o sobě. Náhodou zjistí, že její matka byla Lovec stínů a skrývala se dlouhá léta před svým bývalým manželem Valentýnem Morgensternem, který měl být údajně mrtvý. Valentýn byl také Lovec stínů a zakladatelem skupiny jménem Kruh, který byl proti spolku a snažil se zrušit dohody s podsvěťany.  Valentinova manželka, matka Clarryprohlédne jaký doopravdy Valentýn je a snaží se svým první dítětem Jonathanem Christopherm Morgensternem utéct. Bohužel Valentýn pochopí co má v plánu a finguje svou smrt společně s Jonathanem. Těhotná Jocelyn utíká do normálního světa s Pohárem smrti a se starým přítelem Luciánem, který si nyní říká Luke a pomáhá jí s výchovou Clary. Jocelyn nechala kouzlem utajit před Clary její "vnitřní zrak", aby ji chránila. Kouzlo  však začíná slábnout a Clary začne vidět pravou podobu světa.

V Institutu pomáhá mladým lovcům Hodge, který byl kdysi členem Kruhu. Hodge s Jacem zjistí, že Clarry blokuje paměť nějaké kouzlo a povolávají jednoho z Mlčenlivých bratrů - bratra Jeremiáše (patří k Lovcům stínů, ale jsou silnější). Ten zjistí, že s kouzlem nemůže nic dělat a pozve Clary před ostatní Mlčenlivé bratry do Tichého Města. Zde bratři Clary řeknou, že kouzlo je příliš silné a pomohou jí si vzpomenout na jméno Magnus Bane (Krasomil Pohroma), který je nejvyšší Brooklynský čaroděj. Clary s Jacem, Simonem, Isabelou a Alekem jdou na jeho večírek, kde se s Magnusem setkají, ten ale bohužel kouzlo nemůže zrušit. Ukáže tedy Clary pár run se kterými by se jí mohla rychleji vracet paměť. Simon se mezitím napije nápoje určeného pro podsvěťany a stane se z něj potkan. Potkani jsou ale mazlíčci upírů, kteří jsou přítomni i na večírku a tak si nedopatřením Simona vezmou s sebou. Clary se s Jacem vydává do starého hotelu Dumort zachránit Simona, což se jí podaří, ale setkává se tu i poprvé s vlkodlaky. Nakonec se jim podaří utéct a Simon se poté přemění zpět v člověka. Později zjistí, že vůdcem smečky vlkodlaků je Luke, který byl dřív Lovec stínů, ale nešťastnou náhodou ho pokousal vlkodlak a on se tak přeměnil také ve vlkodlaka. Luke jí vysvětlí, že má bratra Jonathana a že je i ona dcerou Valentýna.

Clary Jace stále více přitahuje, je tu taky ale její starý kamarád Simon. Na její narozeniny jí Jace vezme do skleníku v Institutu a tam ji políbí. Clarry pak náhodou zjistí kam mohla její matka schovat Pohár smrti, který Valentýn zoufale hledá a se kterým by si mohl vyrobit armádu Lovců stínů. Háček je v tom, že ne každý může být Lovcem stínů a některé by to mohlo zabít. To ale Valentýnovi vůbec nevadí. Poté co pohár najdou a zabijí vyššího démona předá ho Clary Hodgovi. Ten ale stále pracuje pro Valentýna a tak omráčí Jace a Clary uzamkne za neprostupnou stěnu. Portálem přijde sám Valentýn a přebírá si pohár a odvádí s sebou Jace. Clary se pak společně s Lukem a jeho smečkou vydává do Valentýnova sídla, aby zachránila svou matku a Jace. Tam se dostane až k Jacovi, který je živý a zdravý. Jace tvrdí, že jeho otec je naživu. Když ale přijde, poznává v něm Clary Valentýna. Ten říká Jacovi Jonathane a krutá pravda se dostává na povrch. Jace Wayland je Jonathan Morgenstern. Syn Valentýna a Jocelyn a tím Claryin bratr. Luke se dostane k Valentýnovi a ten přes portál utíká do země lovců do Idrisu. Jocelyn je v bezvědomí a nikdo si s ní neví rady. Je proto odvezena do nemocnice.