Jdi na obsah Jdi na menu

II. Město z popela

30. 3. 2016

Do Institutu se vrací Marysa Lightwoodová. Ví o Valentýnovi i o tom, že Jace je jeho syn. Proto Jacovi nevěří a ze strachu ho posílá z Institutu pryč. Jace se vydá za Lukem. S Clary se už pár dní neviděli a úspěšně se sami sobě vyhýbají. Luke si ale s Jacem, který se popral s jeho smečkou, neví rady a tak Clary zavolá. Společně se pak vydávají zpět do Institutu. Marysa mezitím zavolala Inkvizitorku, ta provede na Jacovi rituál Mečem duše, při kterém musí Lovec stínů mluvit pravdu. Předtím se ale snaží Jace vyslýchat. Jeho arogance ho pošle do vězení v Tichém městě. V noci se ale začne ozývat strašlivý křik. Přímo předním něco zabije Mlčenlivého bratra Jeremiáše a následně se objeví sám Valentýn. Valentýn se Jacovi svěřuje se svým plánem na přetvoření andělského Meče duší na démonický Meč smrti, se kterým by mohl ovládat démony. V Institu se rozezní poplach z Tichého města. Isabela, Alek a Clary neváhají a spěchají přímo tam. Když se dostávají k Jacovi mříži, je Valentýn už pryč. Clary v nějakém neznámém popudu vytáhne matčinu stélu a začne kreslit runu pro otevírání. Její účinky jsou ohromující. Otevře tím nejen zámek u Jacovi cely, ale také všechny ostatní zámky.

Inkvizitorka souhlasí s tím, aby Jace hlídal čaroděj Magnus Bane. Ten ho ubytuje u sebe doma, kde přijdou na to jak chce Valentýn Meč duše změnit. Potřebuje k tomu krev každého ze zástupců podsvěťanů a to od dětí. Jace a Clary dostávají pozvánku od vílí královny. Vydávají se tedy na Vílí dvůr, kde se dozvědí, že je Valentýn nějak změnil. Dělal na nich pokusy. Clary má údějně dar slov, která nemohou být vyslovena a Jace by měl mít dar samotného Anděla. Bohužel při odchodu nechce královna Clary propustit. Aby se vysvobodila, musí dostat polibek, po kterém sama nejvíc touží. Samozřejmě vyjde na povrch, že tím vyvoleným je Jace. Poté jsou propuštěni. Simon, který tomu všemu přihlížel se naštve a uteče. Ostatní se vrací zpět do Institutu. Zanedlouho se rozezní zvonek a za dveřmi je Rafael (upír) s mrtvým Simonem v náručí. Všem vysvětlí, že tehdy v hotelu Dumort se Simonovi dostala do těla jeho krev a tím, že ho zabili se z něj může stát upír. Musí ho jen zakopat na hřbitově a počkat až se probudí do nového života. Všichni se nakonec dohodnou, že Simonovu přeměnu dokončí.

Jace zpočátku na Clary tlačí, aby spolu chodili tajně. Ta to rázně odmítá, i když samotná by si to přála. Jace se urazí a s Clary se téměř nebaví. Vlkodlačici Maiu někdo u Luka napadne. Naštěstí ji Clary s Lukem včas zachrání. Kvůli démonímu jedu volají Magnuse, který přijíždí i s Jacem. Na zahradě najdou další démony, které zaútočili na Luka. Clary a Jace s nimi bojují. Nakonec ale utíkají. Jace se od jednoho z nich dozví, kde najít Valentýna a tajně se za ním vydává. Najde ho na lodi obklopeného démony s Pohárem smrti a Mečem duše napůl proměněným v Meč smrti. Valentýn mu slibuje, že pokud se k němu přidá, neublíží nikomu z jeho blízkých. To Jace odmítá a vrací se k Lukovi. Zanedlouho se zde objevuje Inkvizitorka, která odhalí, že Jace byl za Valentýnem. Myslí si, že je s ním spolčený a bere ho sebou do Institutu. Tam ho uvězní v Malachiášovi konfiguraci. Chce Jace vyměnit za pohár a meč.

Maia a Simon jsou Valentýnem uneseni. Jace se osvobodí ze svého vězení a vydává se s Clary a Lukem na Valentýnovu loď. Inkvizitorka pochopí, že Valentýn nikdy na výměnu nepřistoupí, že pro něj vlastní krev nic neznamená. Svolává tedy ostatní Lovce stínů a všichni se vydávají za Valentýnem. Clary unáší nějaký démon a přivádí ji před Valentýna. Snaží se s ním bojovat, je ale příliš slabá. Lovci společně bojují proti Valentýnovým démonům. Inkvizitorka Imogena v poslední chvíli zachraňuje Jace před smrtí a sama umírá. Jace se vydává za Clary. Nachází Simona. Vypadá to, že je mrtvý, ale ne úplně. Nabízí mu svou krev a Simon se tím pádem uzdravuje. Společně nachází Valentýna. Jace Clary hází svou stélu a ta maluje na loď runu otevření. Je tak silná, že to zničí celou loď. Valentýn ale opět uniká.

Simon se změnil, Jacova krev mu dovolila, že může snášet sluneční paprsky. Jace se Clary omluví za to jak se k ní choval a slíbí jí, že už bude jen její bratr. Zničená Clary se jde vypovídat do nemocnice za matkou. V nemocnici ale naráží na tajemnou Lovkyni stínů, která jí říká, že si svůj stav Jocelyn způsobila sama a že ví, jak ji z toho dostat.